Followers

Salam hormat pada semua pembaca.. Blog ini diwujud

ISRAEL USIR SEMUA AKTIVIS RACHEL CORRIE


SEKUMPULAN penunjuk perasaan di Lebanon melahirkan kemarahan terhadap Israel sambil membawa gambar aktivis Amerika Syarikat, Rachel Corrie yang terbunuh di Palestin.


BAITULMUQADDIS - Tujuh daripada 19 sukarelawan yang menaiki kapal misi bantuan ke Gaza, MV Rachel Corrie diusir dari Israel semalam ketika masyarakat dunia semakin lantang menuntut sekatan laut di wilayah Palestin itu ditarik balik.

Seorang pegawai Israel, Sabine Haddad berkata, baki 12 sukarelawan lagi pula diusir lewat semalam.

"Semua yang berada di atas kapal Rachel Corrie akan diusir pada hari Ahad (semalam) selepas mereka menandatangani pengakuan melepaskan hak mereka untuk merayu keputusan pengusiran tersebut di mahkamah Israel," katanya.

Kenyataan tersebut dikeluarkan selepas Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu mempertahankan tindakan pasukan komando menyerbu armada kecil yang menghantar bantuan kemanusiaan ke Gaza dengan menyebabkan sembilan maut pada Isnin lepas.

Nentanyahu berkata, Israel tidak sesekali akan memansuhkan sekatan laut ke atas Gaza kerana bimbang situasi itu akan digunakan oleh Iran untuk menyeludup senjata kepada kumpulan Hamas di wilayah berkenaan.

Bagaimanapun, Setiausaha Agung Rendah bagi Hal Ehwal Kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), John Holmes berkata, badan dunia itu akan cuba memujuk rejim Zionis supaya melonggarkan sekatan terhadap Gaza.

"Kami akan menggunakan peluang daripada tragedi yang berlaku untuk memujuk Israel supaya mengubah dasarnya," kata Holmes. - AFP

(DARI KOSMO ONLINE 7.6.2010)

israel da mkn trk..mari la kte same2 mendoakan agar si kafir lahanat ni di beri azab yg besar dri ALLAH di atas ape yg mereka laku kn terhadap bangsa2 ISLAM dan manusia yg tidak bersalah.AMIN

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Facebook Live Stream